İş Güvenliği ve Sağlığı Danışmanlığı Hizmetlerimiz
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 6, 7 ve 8’inci maddeleri gereğince işverenler iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sağlamakla yükümlüdür. İş güvenliği uzmanlığı hizmetleri 6331 sayılı kanun ve bu kanun kapsamındaki yönetmeliklerle belirlenmiştir.
İş Güvenliği Uzmanı Ne Yapar?
İş Güvenliği Uzmanı, şirketinizin/işyerinizin iş güvenliği mevzuatına uygunluğunu kontrol etmekten ve tespit ettiği uygunsuzlukları ilgili mercilere iletmekten sorumlu olan kişidir. Bu uygunsuzluklar arasında, iş kazasına sebebiyet verebilecek kritik öneme sahip eksiklikler olabileceği gibi, çalışanları bilinçlendirmeye yarayacak İSG eğitimlerinin eksikliği veya basit gibi görünen herhangi bir iş teçhizatının mevcut olmaması durumu da olabilir.
İş Güvenliği Uzmanı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının talimatları ve ilgili kanun ve yönetmelik kapsamında yapılması zorunlu olan prosedürleri takip eden, risk analizi, acil durum planı, çalışma ve eğitim planları gibi dokümanları hazırlayan kişidir.
İş Güvenliği Uzmanının görevleri arasında iş güvenliği ile ilgili eğitimleri vermek, işyerinde gözetim ve denetim sistemi kurmak ve yönetmek, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu çalışmalarına katılmak, işverene, iş güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak, alt işverenlerin denetimini yaparak yönetime rapor sunmak, iç yönetmelik, iş izni prosedürü ve çalışma talimatları hazırlamak, iş kazası sonrasında kaza kök sebep analiz formunu düzenlemek, patlamadan korunma dokümanı hazırlamak, parlayıcı, patlayıcı, yanıcı ve tehlikeli maddelerle çalışma ve depolama şartlarını belirlemek, kimyasal madde risk değerlendirmesi yapmak, kimyasal maddelerle çalışma ve depolama şartlarını belirlemek, kişisel koruyucu donanım risk değerlendirmesi yapmak ve bu konuda işverene tavsiyede bulunmak, elektrik güvenliği ile ilgili gerekli çalışmaları yapmak, iş makinelerinin periyodik kontrollerini takip etmek, paratonerin periyodik kontrollerini takip etmek, basınçlı kaplar ve kazanların periyodik kontrollerini takip etmek ve yangın güvenliğini sağlamak gibi görevler vardır.
Siz de işyerinizdeki tüm iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz olarak alınmasını, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki prosedürlerin kusursuz olarak işletmenizde uygulanmasını istiyorsanız bizimle iletişime geçin ve Kaya Akademi’nin kalite farkını hissedin.
İş Güvenliği ve Sağlığı Uzmanı
İş güvenliği uzmanları, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bağlı yönetmelikleri çerçevesinde belirlenmiş görev, yetki ve sorumluluklar kapsamında çalışma ortamını ve çalışma prosedürünü analiz eder, iş yerlerinde güvenlik, sağlık ve çevre ile ilgili yapılması gereken düzenlemeleri tespit eder, düzenleyici ve önleyici faaliyetlerde bulunurlar.
İş Güvenliği Uzmanı, üniversitelerin mühendislik veya fen fakültelerinden mezun olmuş ve iş güvenliği uzmanlığı kursuna gittikten sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının düzenlediği C sınıfı iş güvenliği uzmanı sınavında başarılı olmuş kişilere denir. Bir C Sınıfı iş güvenliği uzmanı, 4 yıl uzmanlık yaptıktan sonra B sınıfı uzmanlık sınavına girmeye hak kazanır. Bu sınavda başarılı olması ve 3 yıl tehlikeli işlerde uzmanlık yapması durumunda A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girmeye hak kazanır. Kısacası C sınıfı bir iş güvenliği uzmanı en iyi ihtimalle 7 sene sonra A sınıfı uzmanlığa yükselebilmektedir.
İşyerlerinin çalıştırması gereken iş güvenliği uzmanının çalışma süresi, işyerindeki güncel çalışan sayısıyla ve işyerinin dahil olduğu tehlike sınıfıyla belirlenir. Buna göre; Az Tehlikeli Sınıf işyeri kişi başı 10 dakika/ay, Tehlikeli Sınıf işyeri kişi başı 20 dakika/ay ve Çok Tehlikeli Sınıf işyeri kişi başı 40 dakika/ay olacak şekilde iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorundadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık Hizmetlerimiz
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sertifikalı A, B, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları ile konularında uzmanlaşmış mühendisler ile işletme ve işyerlerine sunmakta olduğumuz İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık hizmetlerimiz aşağıdaki şekildedir;
Personel Görevlendirme
- İşyerlerinde Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Sertifikalı A-B-C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilmesi,
- İşyeri Hekimi görevlendirilmesi,
- İş Güvenliği Mühendisi Görevlendirilmesi,
- İş Güvenliği Teknik Elemanı Görevlendirilmesi,
- Sağlık Memuru Görevlendirilmesi.
Denetimler ve Araştırmalar
- İşyerlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği açısından uygunluk denetimi,
- Risk Analizi Çalışmaları,
- İş kazalarının araştırılması ve önlenmesi için aksiyon planlarının oluşturulması,
- Kaza raporlarının hazırlanması,
- Kaza kök neden analizi çalışmaları,
- Güvenlik ve Sağlık işaretlerinin tespiti,
Acil Durum Çalışmaları
- Acil Durum Çalışmaları,
- Acil Durum Ekiplerinin Oluşturulması,
- Acil durum ekiplerinin Eğitimi,
- Acil durum tatbikatları,
- Acil Durum Talimatlarının hazırlanması,
- Acil Durum Planlarının hazırlanması,
- Patlamadan korunma dokümanlarının hazırlanması.
Dokümantasyon ve Analiz Çalışmaları
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu iç yönetmeliğinin hazırlanması,
- Çalışma talimatlarının oluşturulması,
- Mevcut talimatların güncellenmesi,
- Görev, yetki ve sorumlulukların hazırlanması,
- Kaza istatistiklerinin oluşturulması,
- Ramak kala tespiti ve raporlanması,
- İşyerinde kullanılacak kişisel koruyucu donanımların belirlenmesi,
- Çalışanların sağlık tetkiklerinin belirlenmesi,
- İş izni uygulamaları.
Profesyonel Destek
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarının oluşturulması,
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarına katılım ve Profesyonel Destek,
- Üst ve Orta Düzey Yöneticiler için Durum Değerlendirmeleri,
- İnternet sitesi üzerinden Online bilgi desteği,
- Sınırsız bilgi desteği,
- OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemlerinin kurulması veya güncellenmesi,
- Güncel uygulamalar ve işletme çözümleri hakkında destek,
- Tüm çalışmaların yönetim sistemleri süreçlerine göre gerçekleştirilmesi,
- Alt işveren iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının gerçekleştirilmesi.
Yönetici ve Çalışanların Sertifikalı Eğitimleri
- Yönetici İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri,
- Eğitim planlarının oluşturulması,
- Oryantasyon eğitimlerinin gerçekleştirilmesi,
- Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin gerçekleştirilmesi,
- Yangın eğitimi ve tatbikatı,
- Uzaktan eğitim ile çalışanların eğitilmesi.