Kalite Yönetim Sistemi Eğitimleri Nelerdir?
Bir kuruluşun işletmesinde Kalite Yönetim Sistemi’ni kurması ve yönetmesi, ürettiği ürün veya hizmetlerin, daha tasarım aşamalarından başlayarak, üretilmesi, satışa hazır hale getirilmesi, pazarlanması ve satış sonrası verilecek hizmetlere kadar, bütün süreçleri kapsayan bir çalışmanın esaslarını kurması anlamına gelmektedir. Bu sistem ile amaçlanan, firmada böyle bir sistemin kurulmuş olmasını sağlamak değil, asıl bu sistemin sürekliliğini sağlamaktır.
ISO 9001 standartları, bir kuruluşun, Kalite Yönetim Sistemi’nin kurulması sırasında uyulması gereken koşulları göstermektedir. Bu koşullar tamamlandığında, kuruluş isterse bir belgelendirme kuruluşuna başvurur ve yapılacak denetim sonunda uygun görülürse ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi alır.
KURS BİLGİLERİ
Eğitim Süresi: – Gün
Ders Saati: – Saat
Teorik Ders Saati: – Saat
Uygulamalı Ders Saati: – Saat
Eğitim Yeri: Kurum veya Tesis
Pist: –
KURS BAŞVURU FORMU
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
Kurumsal veya ferdi başvuru için lütfen Kurs Başvuru Formunu doldurunuz. Sorularınız için Telefon, WhatsApp veya Eposta kanallarından bize ulaşabilirsiniz, en kısa sürede size geri dönüş sağlayacağız.
Bu çalışmaların istenilen şekilde yapılması ve hızlı sonuç alınabilmesi için de bir kuruluşta bu sistem kurulurken ve kurulduktan sonra uygulama sırasında üst yönetimin ve bütün çalışanların eğitilmiş olması gerekmektedir.
Genel olarak ISO 9000 standartları, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşların, müşteri memnuniyetlerinin artırılmasına yönelik olarak, bünyelerinde Kalite Yönetim Sistemi’nin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik yapan ve Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanmış olan bir standartlar bütünüdür.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ise, Kalite Yönetim Sistemi’nin kurulması sırasında uygulanması gereken koşulların tanımlandığı ve belgelendirme denetimine tabi olan bir standarttır.
Kalite Yönetim Sistemi Standartları
ISO 9000 Kalite Sistem standartları ilk olarak 1987 yılında yayımlanmıştır ve o tarihten bugüne en fazla ilgi gören ve uygulama alanını bulan uluslar arası standartlar haline gelmiştir. Bu standartlar esas olarak şu üç temel standarttan meydana gelmektedir:
- TS EN ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemleri – Temel Esaslar, Terimler ve Tarifler
- TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri – Şartlar
- TS EN ISO 9004 Kalite Yönetim Sistemleri – Performans İyileştirmeleri İçin Kılavuz
Kalite Yönetim Sistemi standartlarının gerektirdiği koşulları sağlayan kuruluşlar, bu sayede, ürettiği ve müşterilerine sunduğu mal ve hizmetlerinin, uluslar arası alanda kabul görmüş bir standarda uygun olarak üretildiğini kanıtlamış olmaktadır.
Bu gerçekten hareket eden Kaya Akademi, hem bu sistemin firmalarda kurulması hem de sürdürülebilir olması açısından, danışmanlık ve eğitim çalışmaları ile faaliyet göstermektedir. Kaya Akademi belgelendirme kuruluşunun Kalite Yönetim Sistemi konusundaki eğitim programında aşağıda başlıkları verilen konular bulunmaktadır:
- ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Temel Eğitimi
- ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi İç Denetçi Eğitimi
- ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Dokümantasyon Eğitimi
- ISO Yönetimi, Etkileşimi ve İyileştirme Teknikleri Eğitimi
Genel olarak Kalite Yönetim Sistemi Temel Eğitimi, bu standardın temel kavramlarını vermek ve firmada sistem kuruluşu ve uygulama çalışmalarına katkı sağlamak amacı ile verilmektedir. Eğitimin içeriğinde, Türk Standartları Enstitüsü belgelendirme prosedürü, kalite ile ilgili temel kavramlar, kalite gereksinimleri, kalite yönetim sistemlerinin ve belgelendirme çalışmalarının yararları, kalite yönetim sistemlerinde organizasyon yapısı gibi konular bulunmaktadır. Eğitimler sırasında ayrıca ISO 9001 serisi standartlarının tanımı yapılmakta, standart maddeleri yorumlanmakta ve örnek çalışmalar yapılmaktadır.
Kalite Yönetim Sistemi İç Denetçi Eğitimi, firmada kuruluş içi kalite denetimleri yapacak görevlilerin eğitilmesi amacı ile verilmektedir. Bu denetimler, Kalite Yönetim Sistemi’nin standartlarının, kuruluş tarafından oluşturulan Kalite Yönetim Sistemi koşullarına uyup uymadığını, etkin olarak uygulanıp uygulanmadığını ve sistemin sürdürülebilir olup olmadığını anlamak için yapılmaktadır. Bu eğitimin içeriğinde, 9001 standartlarının denetim görevlisi gözüyle yorumlanması, standardın tanımı, denetim çeşitleri, denetimin yararları, denetimin planlanması, sonuçlandırılması, rapor yazımı ve denetim görevlisi sorumlulukları bulunmaktadır. Ayrıca eğitim sırasında örnek çalışmalar yapılmaktadır.
Kalite Yönetim Sistemi Dokümantasyon Eğitimi, sistem kuruluşu sırasında hazırlanması gereken Kalite Politikası, Kalite Hedefleri, Kalite El Kitabı, standardın öngördüğü prosedürler, süreçlerin etkin planlanması, uygulanması ve denetlenmesini sağlayacak uygulama talimatları ve benzer dokümanların hazırlama yöntemlerini açıklamak amacı ile verilmektedir. Bu eğitimde Kalite Yönetim Sistemleri’nin doküman yapısı, Kalite El Kitabı, süreçler, uygulama talimatları, formlar, çizelgeler ve benzeri destek dokümanların nasıl hazırlanacağı açıklanmakta ve örnek çalışmalar verilmektedir.
ISO Yönetimi, Etkileşimi ve İyileştirme Teknikleri Eğitimi, Proses Yönetim Sistemi’ni bir bütün olarak tanıtmak amacı ile verilmektedir. Farklı sektörlerde faaliyet gösterseler de firmaların rekabet güçlerini artırmada yararlanacakları en temel araçlardan biri Proses Yönetimi’dir. Bu eğitimde, Kalite Yönetim Sistemi, süreç yaklaşımı ile ele alınmakta ve süreç tanımlama, süreçlerin birbirleri ile etkileşiminin belirlenmesi, süreçlerin yönetilmesi ve denetlenmesi için yöntemler, süreçlerin ölçülmesi, ölçüm yöntemleri ve süreçlerin analizi gibi konular açıklanmaktadır.
Kalite Yönetim Sistemi Eğitim Konuları
- ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ EĞİTİMLERİ
- ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ EĞİTİMLERİ
- ISO 45001: 2018 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
- ISO 18001:2007 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ
- ISO 19011 İÇ DENETÇİ(TETKİKÇİ)EĞİTİMLERİ
- ISO 22000:2005 GIDA GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ
- RİSK ANALİZİ EĞİTİMİ
Eğitim Süresi: 24 SAAT
Kalite Yönetim Sistemi Eğitimlerine Kimler Katılmalı
- Kalite departmanlarında kalite sorumlusu olarak çalışmak isteyenler,
- Çevre yönetim sistemini uygulayan kurumlarda yönetim sistemi sorumlusu olarak çalışmak isteyenler,
- Kurumlarda kurum içi denetimleri uygulayacak ve gerekli prosesleri yerine getirecek kişiler,
- Tüm sektörlerde iş güvenliği personeli olarak çalışmak isteyenler,
- Kurumlarda risk değerlendirmesi yapmak isteyenler.
ISO 9001 – 2015 Temel Kalite Yönetim Eğitimi
ISO 9001 her tür kuruluşu kapsamı içine alan, üretim ve hizmette tutarlı bir çizgiye sahip olabilmek için gerekli yöntemlerin tanımlandığı bir yönetim sistemidir. Firmanın müşterilerinin memnuniyet seviyesine, toplanan verilerin analiz edilmesinden süreçlerin etkin yönetimine, iç denetimlerden ürün tasarımına, satın almadan satışa kadar pek çok noktada kalite yönetim sistem koşullarını belirler.
ISO 14001 Çevre Yönetimi Sistemi Eğitimi
- Çevreye Karşı Sosyal Sorumluğun Bir Parçası;
- İyi Bir Çevresel Denetim Mekanizması;
- Çevre Bilinci Gelişmiş Ve Motivasyonu Artmış Çalışanlar,
- Doğal Kaynakları Akılcı Kullanması;
- Çevrenin Korunması ve Kirlenmesinin Önlenmesi İçin Kirliliğin Kaynaktan Başlayarak Kontrol Altına Alınması Ve Azaltılması,
OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Eğitimi
- OHSAS 18001 Standardı, Çalışanların can güvenliğini ve sağlığını tehdit edebilecek risklerin belirlenmesi, kontrol altına alınması, minimim seviyeye indirilmesi ve mümkün ise ortadan kaldırılması için uygulamada bir rehber özelliği taşır.
- Kaza Olma Riskini Azaltır.
- İSG Risklerinin İzlenmesini Ve Kontrol Altında Tutulmasını Sağlar.
45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
İş Sağlığı ve Güvenliğinin (İSG) amacı; sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratarak çalışanları, geçici işçileri ve çalışma alanındaki diğer insanları iş kazaları ve meslek hastalıklarından korumaktır. İSG mevzuatını yerine getirmek ise o işyerini yönetenlerin yasal sorumluluğudur. ISO 45001 eğitimi; kuruluşlarında ISO 45001:2018 İSG Yönetim Sistemi kuracak/güncelleyecek, uygulayacak ve/veya geliştirecek olan katılımcılara aşağıdaki yetkinlikleri kazandırmayı amaçlar;
- İSG Yönetim Sistemi’nin temel tanımlarını ve ilkelerini kavramak,
- İSG Yönetim Sistemi’nin şartlarını doğru anlamak ve doğru yorumlamak,
- İSG Yönetim Sistemi’nin nasıl kurulabileceğini ve nasıl uygulanabileceğini örnekler ile görmek,
- İSG Yönetim Sistemi’nin uygulanmasında ne tür yanlışlıkların yapılabileceğini bilmek.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetimi
ISO 22000 Standart gerekliliklerini incelemek mevcut HACCP Planları ve dokümanların standart gerekliliklerine göre revizyon çalışmalarını başlatabilmek ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ile ISO 22000 Standardını entegre edebilmek HACCP Planlarını oluşturmak ve uygulamaya almak konularında gerekli bakış açısının katılımcılara kazandırılması.
ISO 19011-İç Denetçi Eğitimi
- Tetkik Çeşitleri
- Tetkikin Faydaları
- Tetkikin Yönetimi
- Tetkikin Planlanması
- Check-list, Soru Listelerinin Hazırlanması
- Tetkikin Sonuçlandırılması ve Rapor Yazımı
- Tetkik Görevlisi Sorumlulukları
- Pratik ve Örnek Çalışmaları
- Tetkik Türleri ve Şekilleri
- Tetkik Aşamaları ve Kapsamı
- Tetkik Sırasında Göz önünde Tutulacak Hususlar
- Tetkik İçin Gerekli Standartlar
- Tetkikçi Özellikleri
- Tetkikçi, Baş Tetkikçi ve Tetkik edilenin Sorumluluk ve Faaliyetleri
- Tetkik Soru Listesinin hazırlanması ve Değerlendirilmesi
- Tetkik planı ve Raporlanması
- Uygunsuzluk ve Düzeltici Önleyici Faaliyetler Raporu
- Liste, Rapor, Plan Örnekleri
- Örnek tetkik Uygulaması
Risk Analizi Eğitimi
- Risk ve Tehlikelerin Tanımı
- Risk ve Tehlike Yönetimi Risk Değerlendirme Teknikleri
- Risk Değerlendirme Adımları İşletmenizde Var Olan ve Olabilecek Risklerin Analizi
- Risk Değerlendirme Matrisi
- Risk Değerlendirme Ekibinin Oluşturulması Belirlenen Risklere Karşı Gerekli Tedbirlerin Ele Alınması Yapılan Uygulamalardan Sonra Risklerin Gözden Geçirilmesi
- .Risklerin Yönetimi İçin Etkin Kontrol ve Denetim Mekanizmasının Oluşturulması